Bílí Tygři Liberec

Šesté místo je neúspěch, říká liberecký útočník české osmnáctky Tomáš Filippi

Date of publication Author Adam Bagar

Minsk/Liberec - Hokejový šampionát hráčů do osmnácti let je již minulostí. Česká reprezentace obsadila konečnou šestou příčku, vítězný pohár pozvedli nad hlavu hráči USA, na stříbrném stupínku skončilo Švédsko a třetí nejcennější kov získali hráči Finska. Ve výběru trenéra Kopeckého měl své místo také Bílý Tygr Tomáš Filippi. V šesti odehraných zápasech nastřádal dva body (1+1). Se svou hrou tak příliš spokojen nebyl. „Čekal jsem od svého výkonu více," přiznává aktuálně jediný liberecký reprezentant. Bodově sice nezářil, ale patřil k tomu lepšímu, čím český kádr disponoval.

Obsadili jste na šampionátu šesté místo, což asi jako úspěch nevnímáš…

Je to velký neúspěch, čekali jsme před turnajem více, ale ve čtvrtfinále jsme narazili na silnou Ameriku. Porážku jsme s ní upřímně čekali, ale na ledě jsme odvedli maximum. Spíše nás mrzí utkání o 5. místo se Švýcarskem.

V čem švýcarská reprezentace převyšovala český tým?

Švýcaři nebyli lepším týmem, ale prakticky z každého protiútoku dali gól. Tvořili jsme hru, drželi se v jejich třetině, ale soupeři stačilo jen několikrát plácnout do puku a skórovat.

Útočník Tomáš Filippi si letos jako jediný ze všech mužstev Bílých Tygrů prodloužil sezonu o mistrovství světa
Co bys označil za největší negativum hry českého národního týmu na turnaji?

Neproměňovali jsme přesilovky, přitom to byla naše nejúčinnější zbraň na předešlém turnaji. Myslím si, že také oslabení jsme hráli špatně.

Naopak našla by se ve vaší hře nějaká pozitiva?

Jednoznačně jsme zlepšili disciplínu. Nebyli jsme tak moc vylučovaní jako na předešlých akcích. Hra pět na pět nebyla špatná, ale když jsme šli do oslabení, tak se nám jen těžko dařilo bránit.

Jak moc velký je rozdíl hrát v extralize juniorů proti celkům jako je Poruba a o několik týdnů později proti národnímu týmu USA?

(směje se) Je to skutečně obrovský rozdíl. Proti Americe jsem odehrál utkání, které jsem ještě nezažil, ale je to pro nás velká zkušenost.

Kdo se ti herně z českých hráčů nejvíce líbil?

Vyzdvihl bych výkon brankáře Libora Kašíka. Líbil se mi také útočník Petr Holík.

Jak jsi byl spokojený se svým výkonem na šampionátu?

Se svou hrou jsem spokojený rozhodně nebyl. Vůbec se mi nedařilo. Zaplaťpánbůh alespoň za gól z posledního utkání, ale radši bych bral samozřejmě vítězství než vstřelený gól.

Kapitánem týmu byl budějovický pohodář Bohumil Jank, jak to působilo na kabinu?

Řekl bych, že se na roli kapitána hodí. Byla s ním sranda, snažil se tým pořádně hecovat. Měli jsme skvělou partu i výbornou atmosféru v kabině. Jen nás mrzí, že jsme neudělali lepší výsledek.

Který z prohraných duelů na mistrovství tě mrzí nejvíce?

Nejvíce mě mrzí utkání s Finskem, kdy jsme vedli o dva góly a stačilo dát ještě jeden k tomu, abychom šli do čtvrtfinále z druhého místa. Nakonec jsme dvakrát inkasovali a na nájezdy prohráli. Mohli jsme dostat ve vyřazovacích bojích lehčího soupeře.

Zatímco ostatní týmy se neustále zlepšují, český hokej upadá. Kde bys hledal hlavní příčiny?

Například Američané hrají od šestnácti let spolu, takže mají vše zautomatizované, jsou výborně sehraní a na ledě jim to fakt šlape. Vlastně i Švédové či Kanaďané jsou na tom systémově skoro stejně.

Například Švýcarsko šlo v posledních letech hodně nahoru, k čemuž mu vypomohl také výborný přístup k hokeji jako je pořádek v šatně, přesnost a maximální nasazení…

Je to pravda, Švýcaři se v poslední době neuvěřitelně zvedli. Myslím si, že tak do pěti let budou v nejsilnější světové čtyřce. Je to hodně o přístupu, český hokej je úplně jiný než zahraniční.

Společně jako tým jste navštívili jak zápas o 3. místo, tak i finále. Jak bys obě utkání zhodnotil?

Jsem rád, že vyhráli utkání o třetí místo Finové. Byl to pěkný hokej, navíc padlo hodně gólů. Finále jsem přál Americe, protože tady předváděla nejlepší hokej. Takže jsem s výsledky spokojen.

Přemýšlíš již nad možnou nominací do reprezentační dvacítky?

Určitě se o ni budu chtít porvat, ale bude to hodně těžké, protože konkurence je opravdu velmi velká.

Za několik dní již začíná letní příprava. Máš už jasno, jak bude vypadat tvá následující sezóna?

Vůbec nevím, jak to se mnou bude v další sezóně. Končí mi v Liberci smlouva, takže se jedná o nové. Uvidíme, jak to dopadne.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější články

Petr Kváča: Takhle se doma nebojuje. Všichni musíme zabrat

Vojtěch Budík krátce o návratu po zranění

Šelmy domácí prokletí nezlomily, Plzni podlehly v prodloužení

Z našeho fanshopu

Mikina TYGR dětská

830 Kč
Koupit

Lahev sportovní TYGR 0,5l

179 Kč
Koupit

Mikina TYGR pánská

1045 Kč
Koupit

Triko TYGR dětské

395 Kč
Koupit