Bílí Tygři Liberec

Běloruská mise začala. Reprezentační osmnáctka spoléhá na duo z Liberce

Date of publication Author Tomáš Pavlíček

Minsk/Liberec - V běloruských městech Minsku a Bobrujsku v úterý odpoledne odstartovalo mistrovství světa do 18 let, na němž se český výběr snaží vylepšit pošramocenou pověst tuzemského mládežnického hokeje. Po letech neúrody tentokrát mužstvo dobyvatelů podpořil svou silou i Liberec, když na šampionát ostře sledovaný především zámořskými skauty vyslal Tomáše Filippiho a momentálně v zámoří působícího Jaroslava Vlacha.

Liberecká líheň tedy po perspektivním Slováku Jánošíkovi urodila další hokejisty, jež mohou snít o zajímavé budoucnosti. Vždyť právě turnaj osmnáctek se pro mnoho talentů stane skokanským prknem do bazénu slávy. „Budou to pro mě zatím nejdůležitější zápasy kariéry a ze začátku tam nervozita určitě bude. To se ale na hře nesmí projevit,“ přiznává Tomáš Filippi.

 
 
Sedmnáctiletá naděje Bílých Tygrů - Tomáš Filippi
 
 
On i jeho spoluhráči budou bojovat pod dohledem desítek, možná i stovek skautů a agentů z celého hokejového světa. Právě osmnáctileté naděje těsně před vstupním draftem NHL představují nejprestižnější zboží. „V hlavách to všichni určitě máme, na klidu nepřidají. Při hře se ale musíme stoprocentně soustředit a jedině pak uspějeme jako tým,“ uvědomuje si kanonýr tygří juniorky.

Filippi si důvěru kouče Kopeckého vydobyl i přesto, že jeho celek neprožil příliš úspěšný rok. Extraliga juniorů se s Bílými Tygry loučila už po osmifinále, do něhož navíc Severočeši nastupovali jako úplně nejhorší. „Je pravda, že se nám příliš nedařilo. I tak jsem ale čekal, že dostanu pozvánku alespoň na přípravné kempy a tam už to potom bylo buď, a nebo,“ říká s ohledem na své skvělé výsledky v národním dresu. V sezoně patřil mezi nejproduktivnější, a spoléhat na jeho dovednosti se tak bude i v běloruské metropoli.

„Očekávají se ode mě góly a spolehlivá obrana, na led bych se měl dostat v oslabeních i přesilovkách,“ popisuje své úkoly. „V přípravě jsem dokonce dlouho nastupoval v první formaci s Jardou Vlachem, nedávno nás ale trenér rozdělil,“ poněkud lituje, že si neužije spolupráci se svým spolubydlícím na pokoji.

Vstříc exotické zemi se však celý tým vydal již poměrně brzy, proto Vlachovy zážitky z první sezony za mořem jistě stihl vstřebat. „Do Minsku jsme přiletěli v neděli odpoledne. Na stejném místě jsme byli už před dvěma měsíci, proto nás nic nezaskočilo a všechno probíhá v pořádku,“ hlásí novinky ze státu pod nadvládou autoritativního prezidenta Lukašenka.

Česká reprezentace se v základní skupině postupně utká s Ruskem, Slovenskem, Lotyšskem a Finskem. Do čtvrtfinále si postup zajistí nejlepší tři celky, zbytek čekají souboje o záchranu. Poměrně příznivý los tedy vytyčuje jasný cíl – zahrát si minimálně play-off.

„Hodně důležitý pro nás bude druhý zápas se Slovenskem. Navíc je to derby a bude tam určitá rivalita. Jinak si ale myslím, že každý zápas hodně ovlivní postupové šance,“ předpovídá Tomáš Filippi.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější články

Petr Kváča: Takhle se doma nebojuje. Všichni musíme zabrat

Vojtěch Budík krátce o návratu po zranění

Šelmy domácí prokletí nezlomily, Plzni podlehly v prodloužení

Z našeho fanshopu

Polštářek TYGR černý

420 Kč
Koupit

Triko TYGR dámské

590 Kč
Koupit

Mikina TYGR dětská

830 Kč
Koupit

Čepice zimní TYGR

390 Kč
Koupit